Entreprenörskap och företagande

Allt fler väljer att bli sin egen arbetsgivare nu för tiden. Det har blivit enklare på många sätt, antalet nätföretag växer lavinartat. Webbshopar med alla möjliga sorters varor likaväl som olika typer av rådgivning eller utbildning erbjuds på nätet av allt fler. Precis som med traditionella företag behövs en företagsidé som grund men sättet att arbeta kan vara helt annorlunda.

Att leda ett företag

Oavsett vilken typ av företag just du vill starta, eller kanske redan har startat så behövs en del kunskaper utöver just det där du kan erbjuda dina kunder. Kanske har du valt någon form av egenanställning för att slippa en del av administration och kanske har du konsulter som gör annat du inte själv riktigt behärskar. Det är ofta klokt att fokusera på sin egen specialare och delegera övrigt till andra med rätt kompetens. Men en sak är svår att delegera och det är arbetsledningen. Har du ont om tid finns det som tur är distansutbildning ledarskap så du kan skaffa dig nödvändiga kunskaper utan att behöva vara borta från verksamheten. Med sådana utbildningar kan du i stor utsträckning välja själv när du vill studera och du kan oftast göra det hemifrån även om det kan förekomma enstaka träffar och så kallad “blended learning” då vissa moment i utbildningen sker på plats medan annat kan genomföras på distans via dator eller i vissa fall till och med en smartphone.

Entreprenör och projektledare

Att vara entreprenör innebär att man verkligen har ett driv att åstadkomma något, gärna något nytt. Det handlar ofta om ett identifierat behov och en idé om hur lösningen kan se ut. Den som har entreprenöriella egenskaper fokuserar gärna på målet och tar sig igenom projektet utan att tappa målet ur sikte. Längs vägen kan det uppstå förvecklingar som gör att vägen blir krokigare än tänkt, men med rätt kompetens och rätt folk runt omkring sig går det nästan alltid att komma vidare bara man har investerat i sin egen kompetensutveckling just vad gäller ledarskapet.