Firmafestens vara eller icke vara

Ordet firmafest förknippas både med positiva och negativa tankar. Vissa älskar dessa och andra avskyr dem. Ibland så är det företaget som anordnar och står för all kostnad och ibland väljer de anställda själv att samlas för att ha lite kul. En firmafest ska aldrig vara en aktivitet som anställda känner sig tvingade att gå på utan det ska alltid handla om egen fri vilja. När man inte arbetar ska man ha möjligheten att själv välja vad man vill göra med sin fritid. Det finns människor som inte alls är intresserad av att umgås med sina kollegor utanför jobbet och det måste man acceptera. En firmafest kan faktiskt ge mycket positiv energi och man har något gemensamt att prata om på jobbet.

Person som dricker alkohol

Det går att lägga fokus på en rolig maskeradfest med kreativ utklädnad istället för stora mängder alkohol, då kanske det blir en lugnare stämning på festen. Alkohol kan få människor att slappna av och säga saker som inte alltid blir populära hos mottagaren. Om man istället har en maskerad kommer människor att skratta åt varandra och gissa vad de föreställer. Som företag kan man välja att inte låta de anställda dricka alkohol i sina lokaler, då kan en firmafest utan alkohol gå minst lika bra. Alkohol är ofta ett självklart val på en fest i Sverige idag trots att det är många som har problem med just alkohol. Det kan vara värt att tänka på att det kan finnas en kollega som har problem men inte valt att berätta det för sina kollegor. Tjata därför aldrig på någon att de ska ta bara en öl, om någon säger att det är bra så acceptera det. Att lära känna sina kollegor och få se en annan sida av dem kan vara både roligt och härligt, en firmafest kan ta fram helt nya sidor.

Anordna en firmafest

Tjej framför dator

En firmafest kan ofta sluta olyckligt om man blandar in för mycket alkohol i bilden. I sin professionella yrkesroll är man vanligen en annan person än den man är privat. När man går bort från sin dator och lägger arbetet bakom sig kan man börja prata med sina kollegor på ett annat sätt. På en firmafest kan man ta till vara på möjligheten att lära känna varandra. Man kan ha lite lekar och god mat, det gör de flesta mer avslappnade. Hur väl känner du egentligen dina kollegor? Vad har de för intressen och vad tycker de om att göra? Ställ frågor och kanske har ni gemensamma intressen utan att ni ens vet om det. Kanske kollegan du varje dag bara säger hej till vid kaffeautomaten är en person som du har väldigt mycket gemensamt med. Det är väldigt viktigt att man har lite känsla för om kollegan vill öppna den privata sidan av sig själv eller inte. Kanske man helt enkelt inte vill fördjupa sin kontakt alls med sina kollegor, det måste man också acceptera då alla är olika.