Anställa personal – så gör du

Om man har ett företag och har behov av personal kan det först verka lite skrämmande. Hur hittar man rätt person för tjänsten och på vilket sätt? Att annonsera öppet kan locka många att söka men det innebär samtidigt mycket jobb att sålla bland alla ansökningar. Ett sätt är att registrera sig som arbetsgivare på Netjobs och söka bland alla profiler som är registrerade. Det innebär att man exempelvis kan välja ut fem eller tio personer och fråga om de vill komma på en intervju. Som företagare sparar det mycket tid och man slipper dessutom alla frågor per telefon om tjänsten och kan fortsätta att fokusera på arbetet. Börja rekryteringen redan i dag och upptäck hur smidigt det är.

Flera knutna händer

Att erbjuda jobb till en annan människa kan vara ett stort steg om man har varit van att vara själv i sitt företag. Det gäller då att vara noggrann och ta sig tid att hitta rätt person. Som arbetsgivare kan man idag söka bland öppna profiler på denna jobbsida. Efter en intervju är det dags att börja ta referenser. Ring och prata med personer som har haft med den tilltänkte i fråga att göra och hör vad de har att säga. Att förbereda någon fråga innan samtalet kan vara bra, då kan man jämföra svaren mellan de olika kandidaterna efteråt. Glöm dock inte bort att också prata lite avslappnat, mycket kan komma fram utifrån det. Det handlar också mycket om att lita på sin magkänsla för att hitta rätt person, ni ska fungera tillsammans i det vanliga arbetslivet. Idag anställer många dessutom i den form som heter provanställning som maximalt får pågå i sex månader. Anställningsformen är en säkerhet för dig som arbetsgivare och för arbetstagaren, båda ska känna att det fungerar och om så inte är fallet kan man enkelt gå vidare.

Anställ en eller flera

Två som skakar hand

Det är vanligast att anställa när företaget växer, men man kan även anställa för att företaget ska växa och ha möjlighet att utvecklas. Som företagare kan det vara viktigt att ha lite känsla för när det är dags att anställa mer personal. Om man väntar för länge finns möjligheten att befintlig personal inte hinner med och blir väldigt stressad och frustrerad. När man anställer ska man också veta att det krävs lite för att lära upp den nya personen. I början kan det innebära extra jobb men bara personen är igång så kommer arbetsbördan att lätta. Ibland handlar det om att man vill utvecklas inom ett helt nytt område och anställa en person med speciella spetskunskaper. Oavsett vilken situation ni befinner er i så går det att att söka bland människor med allt från väldigt lite erfarenhet till otroligt mycket erfarenhet och många utbildningar. Detta är en sajt där man som arbetsgivare självklart kan lägga ut en annons för att få tag i sin arbetskraft men också där man själv kan söka efter den. Lite sök och finn för arbetstagare och arbetsgivare.