Hitta din företagsidé

Drömmer du om att driva eget företag? För att lyckas behöver du ha en riktigt bra företagsidé. Hur ska du tänka för att hitta idén som kommer göra dig till en framgångsrik företagare?

Vad är du skicklig på?

Det första som du måste fråga dig är vad du är skicklig på. Är det att utföra ett särskilt arbete, marknadsföring, baka, lösa problem eller att organisera projekt? Du måste göra skillnad på vilken bransch som du gillar och vad du har en naturlig fallenhet för. Låt oss säga att du gillar bilar och vill ha ett företag inom bilbranschen. Då finns det mycket att välja mellan på: bilverkstad, bilförsäljare, biltvätt, taxichaufför eller tillverkningsindustrin. Men även marknadsföring, ekonomitjänster och juridik. Om du har en specialkunskap, som att lacka bilar, är det enkelt att starta ett företag. Har du en mer allmän kunskap som används inom många branscher, som IT eller marknadsföring, så kan du nischa dig mot en särskild bransch.

Vilka problem finns?

En annan fråga att ställa är vilket problem som företag eller privatpersoner har. Ett företag måste lösa ett problem eller ge kunderna något som de gillar. Du kan utgå från dig själv. Om du har kommit på en bra lösning som kan hjälpa andra, så kan det vara en företagsidé. Det kan handla om allt från en specialdesignad mugg som knappt kan spilla till en campingstol som knappt tar någon plats i ryggsäcken.

Starta ditt företag

För att lyckas måste du våga misslyckas. Därför kan det vara smart att bara sätta igång. Skaffa F-skattsedel hos Skatteverket och börja sälja en tjänst. Även om drömmen är att driva ett företag med tjugo anställda, så kan du behöva börja med att erbjuda trädgårdshjälp eller flyttstädning. Många företagare har testat många idéer. Det är sällan som du hittar din företagsidé på en gång. Du kanske drömmer om att driva ett mysigt kafé, men upptäcker att det finns en större efterfrågan på supertrendiga sallader där kunderna står vid bardisken och äter. Testa och våga misslyckas, så kommer du en dag bli en framgångsrik företagare.