Resa i tjänsten

När man ska resa i tjänsten så finns det lite att tänka på. Man kan få en del förmåner, men vad gäller när det kommer till skattefrågor av olika slag? Momsreglerna är inte lätt att ha koll på som anställd och ingen vill väl bli beskattad för mer än vad man behöver? Ett bra och tydligt exempel på detta kan vara den som är mycket på resande fot och på så sätt väljer att boka sin hotellnatt via någon sajt för att det ska lösa sig så fort som möjligt. Här kan det vara svårt att få något som kan anses vara ett fullgott kvitto. För att man ska kunna göra avdrag för övernattningen så finns det vissa kriterier utifrån mervärdesskattelagen som behöver vara uppfyllda. Som ett exempel så ska det tydligt framgå vem som är köpare och vem som är säljare, bara en sådan liten detalj är ibland svår att få.

Ha koll på mervärdesskattelagen

Det finns mycket att tänka på när det handlar om att resa i tjänsten. Om jag som egenföretagare är ute och reser gäller det att alltid ha fullständiga kvitton med mig. Dessa kvitton behöver sparas och dessutom arkiveras för att de ska vara godkända till bokföringen. Ifall att jag inte kan visa upp fullständiga kvitton på en resa så kommer mitt företag inte att kunna lyfta momsen. Om företaget ändå testar att lyfta moms så kan det bli bakslag vid en granskning från Skatteverket. Det finns många saker som är bra att tänka på när man reser mycket i tjänsten. Vid sådana resor kanske man dessutom passar på att äta lunch med någon eventuell affärspartner och på så vis vidgar företagets vyer. För att detta ska vara möjligt att dra av som en kostnad i företaget gäller att man skriver ner namn på de som var med på lunchen och vad syftet med denna lunch var. Man kan alltså inte bara lämna in alla lunchkvitton och säga att man bjöd, det måste finnas ett tydligt mål.

Boka resa till bästa pris

Hur ska man tänka och när ska man boka sin resa för att få bäst pris runt om i landet? Generellt kan det finnas bra erbjudanden om man är ute och bokar i bra tid. Men om jag står där och verkligen behöver någonstans att sova är det lätt att jag klickar mig in på någon av dessa sajter som samlar alla hotell tillsammans. Då dessa inte tillhandahåller hotell själva utan endast förmedlar tjänsterna så har de inte samma krav på sig. Dessutom så är många av dessa belägna utomlands och på så vis har de inte någon plikt att redovisa svensk moms, vilket företagare i Sverige så klart vill göra. Man kan vända sig till hotellet man bodde på och be om kvitto men inte heller detta är alltid helt enkelt. För att vara på den säkra sidan så kan man boka via tjänsten men betala på plats. Då får man ett kvitto direkt i handen.