Hur du någon gång funderat på att starta eget? Att starta eget kan vara en komplicerad procedur och ibland kan det vara enklare att sätta igång som frilansare och bli egenanställd i ett företag och då också kunna sälja sina fakturor för att veta att man får in pengarna i tid. Här ska vi försöka ta reda vad de stora skillnaderna är.
Egenföretagare behöver en F-skattsedel
Den som vill starta eget företag måste ha en F-skattsedel. Denna kan man läser mer om på Skatteverkets hemsida, där man också kan få svar på vanliga frågor. Hur som helst, enkelt förklarat är en F-skattsedel ett bevis på att du och ditt eget företag betalar preliminärskatt och sociala avgifter, när du är anställd gör din arbetsgivare detta. För att få en F-skattsedel godkänd av Skatteverket måste du driva eller avser att börja driva egen näringsverksamhet. När du fått f-skatten godkänd ska den som anställer dig inte betala skatt eller dra av pengar för sociala avgifter eftersom att det är du själv som gör det. Detsamma gäller om ditt företag anlitar någon som har en egen f-skattsedel, det vill säga att då ska inte du och ditt företag betala skatter och sociala avgifter för denna person.
Om du inte har f-skattsedel
Om du inte har f-skattsedel kan du istället välja att vara egenanställd. Att vara egenanställd betyder att du tar kontakt med ett företag som hjälper dig med att betala sociala avgifter och skatt. I och med att du är egenanställd kan du fakturera utan att ha eget företag. Dina kunder faktureras då via företaget där du är egenanställd. Det är du själv som skriver fakturan genom egenanställningsföretaget. Egenanställningsföretagen brukar ta mellan 3-7 % av beloppet på fakturan, därefter betalar de in skatter och avgifter på 55 % av beloppet, vilket man måste göra.
Fördelar med att vara frilansare
Att vara frilansare och egenanställd gör att man själv slipper ta ansvar för ekonomin. Om man jämför med att ha egenföretag och F-skattsedel innebär det att man själv slipper hålla koll och ansvara för att ekonomin sköts som den ska. En egenföretagare måste ofta anlita en revisor för att vara helt säker på att skatter med mera betalas som de ska.
Hobbyverksamhet
Utöver eget företag och frilansarbete så finns det någon som kallas för hobbyverksamhet. Hobbyverksamhet innebär att man utför försäljning eller arbete för någon i en mindre skala. Mindre skala betyder att det inte är ens ordinarie inkomstkälla. I princip alla inkomster från hobbieverksamhet är skattepliktiga, både försäljning av varor och tjänster. Man delar upp hobbyverksamhet i tre kategorier, näringsverksamhet, kapital och tjänst. All hobbyverksamhet ska deklareras på en blankett som finns att hitta på Skatteverkets hemsida, blanketten kallas T2.