Utåtriktat företagande

Enmans- eller fåmansföretagande eller frilansande behöver inte längre ske i enskildhet utan andra kontakter än kunderna. Det finns kontorshotell av många slag runt om i landet. Det går ut på att man hyr en sittplats vid ett stort skrivbord tillsammans med flera andra eller ett eget skrivbord eller ett kontorsum beroende på vilka behov man har av just avskildhet.

Ett modernt och sällsynt flexibelt kontorshotell som coworking stockholm lanserar sig som en mötesplats för företagare med visioner som gärna samarbetar med andra.

Vitsen med kontorshotell är att man delar på de utrymmen som man normalt sett ändå inte skulle använda dagligen om man skulle ha en helt egen lokal. Utrymmen som konferensrum i olika storlekar för olika behov, lektionsrum, samlingsrum av olika slag, lokal för events och andra utrymmen som man annars skulle bli tvungen att hyra externt till hög kostnad när man vill lansera något särskilt för kunder eller medarbetare ingår helt enkelt i hyran.

Visionen är att man har en arbetsplats där man samtidigt kan hitta samarbetspartners eller arbeta tillsammans under samma tak med andra frilansare som man antingen känner sen förut eller lär känna där och då på kontorshotellet.

Väldigt ofta bygger man upp ett nätverk av vänner och affärskontakter när man delar på samma utrymmen. Det bygger på att var och en har sin särskilda plats eller större utrymme som är ens egen men att man i övrigt har tillgång till dyra konferenslokaler och samlingsplatser som man delar med alla andra i kontorshotellet. Ofta delar man också på maskiner som kopiator och scanner och liknande. Man behöver alltså inte investera i sådan utrustning själv vilket kan vara väldigt fördelaktigt för till exempel frilansare.

Det ingår också en bemannad reception som tar emot till exempel affärsbesök eller visar in deltagare till konferenslokaler om man behöver det.

Det kan vara väldigt fördelaktigt att som företagare gentemot sina affärskontakter kunna använda sig av en fin adress på en central plats. Posten kan komma dit och affärsbekanta kan bjudas in till en lokal som alltid är snygg, städad, välordnad och kanske lite lyxig till och med. Framför allt finns där personer och personal som alltid är korrekta och trevliga i sitt bemötande av andra affärskontakter.

I väldigt bra kontorshotell ingår det alltid i hyran kaffe, the och gärna frukt och ett fint fikarum med kök.

Det bästa av allt är nog ändå möjligheterna till att hitta samarbetspartners och även nya kundkontakter bland alla de andra hyresgästerna i kontorshotellet. Det är självklart inspirerande att finnas i en miljö där man arbetar och trivs. Självklart måste man gilla att ha andra människor inpå sig. Som företagare måste man ju ändå alltid vårda sina kontakter så man kan ju förutsätta att som företagare så blir man social av sig om man inte har varit det från början. För utan andra människor så blir det ju inga affärer hur som helst.